Zimowe klimaty - tarta na piernikowym spodzie z... olejem rzepakowym + krem z orzechów ziemnych i sosem śliwkowo-winnym

23:46

W tym roku po raz pierwszy od dawna postanowiłam nie robić pierniczków. Oznajmiając to słyszałam - ale jak to, nie będzie pierniczków, przecież Ty zawsze... ... ;)
Czym bliżej wigilii tym jednak większa miałam ochotę na świąteczne przyprawy, które rozgrzewają nie tylko organizm ale także moje zmysły.
Cynamon, imbir i goździki są u mnie w intensywnym użyciu od dobrych 3 tygodni i sprawiają, że znów czuje, że nadszedł grudzień a z nim święta. Nie zabrakło ich także i w tym przepisie, bo tartę także da się zrobić w wydaniu świątecznym (tak jak szarlotkę z pomarańczą, a dokładnie Szarlotkę z bezą i nutką pomarańczy).

Przepis jest prosty do wykonania, wymaga jednak od chwili cierpliwości. Ja jak zawsze ułatwiam sobie życie, np. dodając olej rzepakowy do ciasta zamiast masła czy gotową masę krówkową zamiast gotowania mleka skondensowanego :)  







Tarta na spodzie piknikowym z kremem z masłem orzechowym i sosem śliwkowym na winie nie jest skomplikowana, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość ( co nie jest w moim przypadku łatwe), ale czekanie jest warte grzechu.

Spód:
- ok 150 g pierników imbirowych (np. z IKEA)
- ok 125 ml oleju rzepakowego
- łyżka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu w proszku

Krem orzechowy
- 150 g masła orzechowego (ja wybieram z całymi orzechami)
- 300 ml mascarpone
- 400ml gotowego kremu krówkowego
- 50ml śmietany kremówki 30%

Sos śliwkowo-winny:
- ok 300-350 g śliwej kalifornijskich
- 300 ml czerwonego wina
- łyżka cukru muscovado lub trzcinowego
- 2 laski cynamonu
- 2 goździki
- 1 ziarno kardamonu
- szczypta imbiru

Najlepsze pierniczki z imbirem mają w Szwecji







Przygotowanie:

Tartę o średnicy ok 25cm wysmarować masłem.
Rozkruszyć pierniki w moździerzu lub mikserze. Dodać do tego tłuszcz. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega - 3 dlatego przemycam go nawet w ciastach, do tego jest nie tylko zdrowy i nie wpływa na smak potraw. Można użyć też rozpuszczonego masła, jeśli ktoś nie ma akurat oleju rzepakowego. Całość masy wyłożyć spód ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki.

Wino z Kany Galilejskiej.. Ciasto na święta z poświęconym winem ;)

Kardamon i cukier muscovado

Wino + śliwki + przyprawy = idealne połączenie

Śliwki na winie z przyprawami były tak dobre, że część zniknęła zanim tarta była gotowa!


Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy śliwki.
W garnku dodajemy śliwki, wino, cukier i wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok 45 -60min aż całość lekko wyparuje i stanie się gęste, a śliwki napęcznieją. Odstawiamy do ostygnięcia.

Tarta + gotowa masa z masłem orzechowym, mascarpone, śmietaną kremówką i kremem krówkowym

...i teraz trzeba cierpliwie czekać...


Do miski przekładamy masę krówkową i masło orzechowe - mieszamy, następnie mascarpone i delikatnie je łączymy. Ubijamy pianę ze śmietany kremówki i dodajemy ją do reszty masy. Wykładamy ją na spód ciasta wyjęty z lodówki i wyrównujemy.
Całość wstawiamy na ok 10 godz. do lodówki.
Po podaniu polewamy każdy kawałek sosem śliwkowo - winnym i wykładamy śliwki.

Gotowa tarta z masłem orzechowym







Przepis na podobną tartę widziałam dwa miesiące temu będąc w Nowym Jorku w którymś z programów kulinarnych i narobiłam sobie wtedy już na niego ochoty, a jeszcze bardziej na sos śliwkowy na winie, a wczoraj zobaczyłam podobny przepis tu i wiedziałam, że przed świętami taka tarta będzie substytutem pierniczków... Tarta jest słodka, ale czuć w niej święta. Aromat jaki unosi się w mieszkaniu po gotowaniu sosu winno-śliwkowego nie da nam o tym zapomnieć.

You Might Also Like

4 komentarze

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista